E.C. Kelly blogja

E.C. Kelly blogja

2017. január 18., szerda

Hősök és Ártatlanok Temetője - 4. katonatörténet (Siegfried, a német ex-matróz)

Kedves Leendő Olvasóim!

Mai posztom főszereplője a homályos múltú, ám mindig precíz Siegfried lesz.

Siegfried Bergmann osztrák gyökerekkel rendelkező, német matrózként kezdte katonai pályafutását, majd 1914. december 8-án, a Falkland-szigeteknél, Port Stanley-ben történt szerencsétlen esetet követően be is fejezte (két brit cirkáló gyakorlatilag az egész német hajórajt megsemmisítette). Hazatérés Berlinbe, rémálmok, képzeletbeli fuldoklás az óceánban… Senki sem kívánna ilyesmit magának, de még az ellenségének sem. De mihez kezdjen az ember, ha épp háború zajlik és történetesen hadköteles férfi? A megoldás a politikában és a rajzban rejlik…


Siegfried ügyes grafikus, aki számtalan portrét és karikatúrát rajzolt, mígnem az egyiken megakadt Matthias Erzberger szeme (akkortájt a Német Római Katolikus Középpárt balszárnyának vezetője) és megsajnálta őt. Elintézte, hogy ne kelljen visszamennie a hadseregbe, cserébe a titkára és bizalmasa lett. Az alábbi képeken a politikus látható (a másodikon középen).





























Siegfried egyik legszomorúbb feladatai közé tartozott 1918. november 7-én elkísérni Matthiast Franciaországba, hogy a Compiègne-i erdőben, egy vasúti kocsiban aláírják a fegyverszüneti egyezményt. A regény szerint a vagon mellett fagyoskodva, a francia katonák megvető pillantásaitól kísérve küzdötte végig azokat a perceket, míg az aláírás zajlott. Íme, pár kép a baljóslatú, „2419 D” vagonról, valamint az egyezmény aláírásának pillanatairól. A fegyverek 1918. november 11-én, 11 órakor hallgattak el.











































Van, aki sikernek könyvelte el a háborút lezáró fegyverszünet aláírását, van, aki katasztrófának. Ez a kérdés alaposan megosztotta Németországot. Lázadások, tüntetések, szén- és élelmiszerhiány, romló közbiztonság.  A nyugati hadsereg visszavonása a Rajna vonala mögé. A kölni, koblenzi, mainzi hídfő megszállása. Tengeri blokád. A Rajna bal partján lévő települések megszállása. A Rajna jobb partján demilitarizált övezet kialakítása. Mínusz 150 000 vasúti kocsi, 5000 teherautó, 5000 mozdony. Szövetséges hadifoglyok szabadon bocsátása. Breszt-litovszki és bukaresti békeszerződések áthúzva. Csak hogy pár dolgot említsünk a kaotikus helyzetből… 

Nem csak Erzberger lelkét nyomja a kilátástalan jövő, Siegfried is ugyanúgy érez. Még közelgő esküvője sem képes oldani a feszültségét, sőt, egyre biztosabban érzi, hogy menyasszonya, a dúsgazdag, rátarti Katharina nem illik hozzá. A pénz azonban nagy úr és egy házasságot kellemesebb, ha csupán szerződésként kezel az ember… Még akkor is, ha az új szobalány, Lilli képes olyan érzelmeket előcsalogatni a bensőjéből, melyek nem illeszkednek precíz életviteléhez, ezzel pedig kezdetét veszi kettős élete, mely haláláig tart…

1921. augusztus 26-án Matthias után megy Bad Griesbachba, a Fekete-erdőbe, hogy ő is pihenjen pár napot, ám szélsőséges nacionalista fegyveresek lemészárolják őket. Az alábbi fényképeken Erzberger temetését, valamint az özvegyet és közös gyermeküket láthatjuk.







































Érdekesség, hogy a regényben megjelenik Hans Larwin festő egyik remekműve, a Soldat und Tod (Katona és halál), melyet Katharina családja vásárolt meg és egy teadélután alkalmával mutatják be az érdeklődőknek. Ez a festmény díszíti a regény borítójának hátoldalát is.

 Matthias Erzberger emlékére kiállítást is rendeztek a Baden-Württembergi Történeti Múzeumban.

























A következő poszt az öt hősünk utolsó tagjáról, Ruslan Dotsenkóról fog szólni, aki a regény legambivalensebb, egyben legérdekesebb alakja is.

A képek forrásai sorrendben:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése