E.C. Kelly blogja

E.C. Kelly blogja

2017. január 27., péntek

Hősök és Ártatlanok Temetője - 5. katonatörténet (Ruslan, az orosz bolsevik katona)


Kedves Leendő Olvasóim!

A Hősök és Ártatlanok Temetőjének utolsó hőseként bemutatom Ruslan Dotsenkót, akinek a létező legsötétebb gyerekkor adatott meg a regény szereplői közül.

Ruslan anyja prostituált volt, aki teherbe esett egy átutazó, nős katonától, a magzatelhajtás pedig sikertelennek bizonyult. Apját egyáltalán nem ismerte, anyját pedig később elvitte a szifilisz, így árván és kétségbeesetten kirakták a bordélyházból az utcára. Nyomorban nőtt fel, Jekatyerinburg botrányos árvaházában, ahonnan szinte menekült, hogy gyári munkásnak állhasson (kaviárt préselt az elkínzott tokhalak testéből, hogy biztosítsák a luxus falatokat a nemesség és a cári család számára). Felnőttként katonai szolgálatra alkalmatlannak ítélték gyenge tüdeje miatt. Ám az élet fordulatot hozott számára: az 1917-es októberi forradalom lángra lobbantotta Oroszhont és lesöpörte trónjáról a cári családot, míg Ruslánt magába szippantotta a bolsevizmus eszméje. Lenin szavait követve ő is meg akarta büntetni a cárt a nyomorúságáért, ezért jelentkezett az Alekszandr Avgyejev vezette, Romanov családot őrző csapatba és kiválasztották. Ezzel pedig Oroszhon egy utolsó pofont adott neki: Tatyjana nagyhercegnő őre lett.

Ruslan korábban már látta Tatyjanát a Téli Palota előtt, egy ünnepség alkalmával, de sosem hitte volna, hogy akár egyszer is karnyújtásnyi közelségbe kerülhet hozzá. A jekatyerinburgi Ipatyev-házban azonban mindez megtörtént: a szajha fia és a cár leánya között kapcsolat alakult ki. Több volt ez őr és fogoly közti kapcsolatnál: Ruslan szerelmes lett a nagyhercegnőbe, Tatyjana azonban csupán eszközt látott a férfiban…


Az alábbi fényképen a teljes Romanov uralkodócsalád látható (középen II. Miklós cár, balról jobbra: Olga nagyhercegnő, Marija nagyhercegnő, Alekszandra Fjodorovna cárné, Anasztaszija nagyhercegnő, Alekszej cárevics és Tatyjana nagyhercegnő):


































A cárnak gyönyörű család adatott meg: lányai, a nagyhercegnők Európa uralkodócsaládjainak viszonylatában ékköveknek számítottak. Olga szívesen rajzolt és festett, de verseket is ügyesen fabrikált. A lány állt talán legközelebb apjához, mert érdeklődött a politika iránt, független és szabad természet volt, igazi férfias alkat mind külsőleg, mind belsőleg. Olga és Tatyjana gyakorlatilag elválaszthatatlan barátnők voltak.

A sorban harmadik és negyedik nagyhercegnő, Marija és Anasztaszija egymás tökéletes játszótársai voltak, nem csak a kevés korkülönbség, hanem a hasonló lelki alkat miatt is. Marija mindig kedves és csendes volt, imádta az állatokat és lelkiismeretesen a gondjukat viselte. Apját és Anasztasziját szerette a legjobban. A családtagok sokszor hívták maguk között „Angyal”-nak, jóságos, együtt érző lénye miatt.

A legkisebb nagyhercegnő, Anasztaszija igazi bohémnek számított, gyakran ő tartotta a lelket búskomor szüleiben és testvéreiben. Folyton tréfálkozott és csintalanságokat eszelt ki, hogy megnevettesse családját, de főleg Marija nagyhercegnőt és öccsét, Alekszejt. Szeretett virágokat gyűjteni és hímzéseiben megörökíteni az élő szirmokat, de sziporkázó jókedve miatt néha büntetést kapott. A családban a beszédes „Kobold” névre keresztelték el. Örök kislány maradt, aki inkább apjához és fiatalabb testvéreihez húzott.

Alekszej, az ifjú cárevics, a várva várt trónörökös gyenge egészséggel rendelkezett: hemofíliában, azaz vérzékenységben szenvedett. A hemofília rémét német származású anyjától örökölte, aki akaratán kívül adta át neki a hibás géneket. A cárné bátyja is ebben a betegségben halt meg. Nagyon elővigyázatosnak kellett lenni: a legapróbb sérülés, esés vagy vágás halálos lehetett a gyermekre nézve, mivel vére csak rendkívül lassan alvadt meg.

Alekszandra Fjodorovna hessen-darmstadti hercegnő volt (eredeti neve: Viktoria Alix Helena Luise Beatrice), aki II. Miklóssal kötött házassága révén vált Oroszország cárnéjává. Az oroszok nem kedvelték visszahúzódó, hűvös magatartása, valamint Raszputyinnal való kapcsolata miatt. Grigorij Raszputyin szerzetesként állítólagos varázserejével enyhíteni tudta a vérzékenységben szenvedő Alekszej fájdalmait, ám istenkáromló életvitele, valamint a cári családra gyakorolt befolyása miatt az orosz papság és nemesség ellene fordult, és 1916. december 29-én meggyilkolták.

Tatyjana nagyhercegnőből áradt a nemesség és kifinomultság, mely tulajdonságokat csak tetézte bátorsága és rátermettsége. Igazi Romanov vér folyt az ereiben... Nem jött zavarba az idegen férfiak társaságától, mely Tatyjana korábbi, ápolónői munkájával magyarázható. A nagyhercegnő anyjával és nővérével, Olgával együtt sebesült katonákat ápolt a háború alatt a Carszkoje Szeló-i Katalin Palotában. Tatyjana édesanyjához és Olgához állt a legközelebb, emellett a 8. voznyeszenszki ulánusok ezredének tulajdonosa is volt, egyenruhájukat gyakran ő is viselte. Kedves kutyája, a fekete, francia buldog, Ortino sokszor segítette át a bánaton.

Ruslan tiszta szívéből gyűlölte az állatot. Mikor az egyik őrtől megtudta, hogy a nagyhercegnő kitől kapta az idegesítő kutyát, féltékenység kezdte mardosni. Dmitrij Malama hivatalosan nem számított Tatyjana jegyesének, de tudni lehetett róluk, hogy szerelmesek egymásba. Malama a cárné Ulánus Ezredében szolgált, és mindenki nagyra becsülte az ifjú, jó családból származó tisztet. A háború első hetében súlyosan megsebesült a lábán, mégsem hagyta el a csatateret. Igazi hősként viselkedett, magától a cárnétól kapott kitüntetést. Hónapokig rostokolt a Carszkoje Szeló-i kórházban, ahol Tatyjana ápolónőként dolgozott…

Nem csoda, hogy Ruslan ismeretlenül is gyűlölte a rivális férfit. Ez a Dmitrij Malama rendelkezett mindazzal az erényes, lovagias tulajdonságokkal, amelyekkel ő soha: gáláns, művelt, bátor és jóképű volt, tőle nem tagadták meg a katonai szolgálatot. Kiváló férjjelöltnek számított: az egyenruhájában bármelyik nő a lábai elé vetette volna magát, ha pedig ez nem lett volna elég, igencsak gazdag volt, a stoverstnomi lóverseny győztese és a harctéren is megállta a helyét.

Az alábbi fekete-fehér, illetve utószínezett fényképek Tatyjanáról, családjáról és Dmitrij Malamáról készültek. 

Tatyjana kislánykorában
A Romanov nagyhercegnők (Tatyjana balról a második)

A Romanov gyerekek (Tatyjana balról a második)

A Romanov nagyhercegnők (Tatyjana ül)

Tatyjana

Tatyjana

Tatyjana a 8. voznyeszenszki ulánus ezred egyenruhájában

Olga és Tatyjana

Tatyjana az édesanyjával, Alekszandra Fjodorovna cárnéval

Tatyjana, Anasztaszija és Ortino

Tatyjana, Alekszej és Ortino

Tatyjana ápolónői ruhában

Tatyjana ápolónőként, a tolószékben Dmitrij Malama

Tatyjana ápolónőként, az ágyban Dmitrij Malama

Tatyjana ápolónőként, az ágyban Dmitrij Malama

Dmitrij Malama

Dmitrij Malama gálaegyenruhában

Ruslan egyre közelebb került foglyához és minden idegszálával arra koncentrált, hogy megvédje a lányt. Éppen ezért villámcsapásként éri a hír, hogy leváltják Avgyejevet, a vezetőjüket és egy nála sokkal félelmetesebb embert, Jakov Jurovszkijt helyezik a Romanovok mellé, aki csekista múlttal rendelkezik (a CSEKA a bolsevik politikai rendőrség, a KGB elődjének is tekinthető). Ruslan nagyon rosszat sejt, rémálmok gyötrik és egyre inkább érzi, hogy a család a végzete felé tart. Ezzel párhuzamosan Tatyjana Dmitrijjel kapcsolatos álmai is ezt támasztják alá. Ezek az álmok jelentik a lány számára az egyetlen kiutat a fogságból, még akkor is, ha Malama álombeli válaszai is a tragédiát vetítik előre.

1918. július 17-én hajnalban minden eldől. Ruslan Dotsenko életében először jót akar cselekedni a Romanovok védelmében, de esélye sincs életben tartani Tatyjanát, a cárt, vagy akár önmagát…

Az alábbi fényképeken Jakov Jurovszkij látható (aki végrehajtotta a család kivégzésére irányuló parancsot), valamint az Ipatyev-ház és pincéje (ahol a kivégzés történt).







































Jakov Jurovszkij, a kivégzőosztag vezetője
Az Ipatyev-ház pincéje

A jekatyerinburgi Ipatyev-ház


A képek forrásai sorrendben:






























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése