E.C. Kelly blogja

E.C. Kelly blogja

2017. február 18., szombat

A Sopronbánfalvi Hősi Temető története

Kedves Olvasóim!

A mai posztot a Hősök és Ártatlanok Temetője című regényem megírásához ihletet adó helynek, a Sopronbánfalvi Hősi Temetőnek szentelem. Nagyon különleges helyről van szó, mely időtlen szépséget és nyugalmat áraszt, véleményem szerint az egyik leghangulatosabb hely az országban (mindenképp érdemes felvenni a bakancslistánkra). A temetőről fantasztikusan részletes és hiteles áttekintést ad Bódi Ottó: A sopronbánfalvi Hősi Temető története című írása, mely a Soproni Szemle 63. évfolyamának 1. számában jelent meg, 2009-ben. Tőle idézem (rövidebb-hosszabb kihagyásokkal) az alábbi gondolatokat:

„A Felső-Lővérek és az egykori Sopronbánfalva közt, az Alom-hegy nyugati oldalán, a községi temető közvetlen szomszédságában található egy gyönyörű fekvésű, csaknem kéthektáros, katonai temető. Az 1878-ban a katonaság számára megnyitott temetkezési helyet 1917 óta, amint azt az akkor állított kapu felirata is jelzi, Hősi Temetőnek hívják. Napjainkig több mint 3200 katona, hadifogoly és civil áldozat földi maradványait temették ide, többségük nyughelye még azonosítható, nagyon sokak nevét közös emlékműveken örökítették meg. A sírok és emlékművek 130 év történelmének tárgyi emlékei, ennek a többnyire zivataros időszaknak egy szeletét reprezentálják. Mintegy húsz nemzet katonái találták meg itt végső nyughelyüket, olyanok, akik többnyire szülőföldjüktől távol, sebesülés, fronton szerzett betegség, vagy éppen bombázás áldozatai lettek.

(…)

A 19. században, Sopronban számos katonai alakulat működött, mintegy 3000 katona szolgált a városban. Ellátásukra a ruszti katonai kórházat 1840-ben áttelepítették az akkor üresen álló karmelita kolostorba. A laktanyákban és a katonai kórházban elhunytakat ebben az időben a Kolostor-erdőben kialakított katonai temetőbe temették, amire a még ma is fellelhető két sírkő emlékeztet. (A síremlékek a temetőtől délre, az út másik oldalán, az erdőben láthatók.) 1872-ben a katonaság új temetkezési helyet kért a várostól, amelyet néhány éven belül meg is kaptak. 1878-ban megtörtént az első temetés. (Schülze Lajos Husaren Rittermeister 1826–1878).

1889-ben új katonai kórházat is nyitottak Bánfalva határában. A világháború előtt 223 halottat temettek ide, főleg a főbejárattól balra, fent még néhány sír megtalálható ezek közül. Az első világháború kezdetétől a temetések fokozatosan tömegessé váltak, hiszen a frontokról a hadikórházakba rendszeresen érkeztek sebesült csoportok a hadikórházakba, amint erről a Soproni Napló rendszeresen tudósított. A temető kialakítását és a hadikórházakban meghaltak temetését főleg hadifoglyokkal végeztették. 1915-ben a város elrendelte a temetőkataszter felfektetését, így a háború halottairól pontos betűrendes és kataszteri, német, illetve magyar nyelvű nyilvántartással rendelkezünk. A háború alatt az addig működő katonai és hadifogoly kórházak már nem bírták befogadni a betegeket, így az akkori Nándor-fasor végén megépült a barakk-kórház. Az itt elhunytakat is a hősi temetőben helyezték örök nyugalomra. A levéltári nyilvántartások szerint összesen 1874 katonát temettek ide. Az akkori Magyarország területéről származó katonákon kívül osztrákok, csehek, szlavónok, bosnyákok, horvátok, románok, szerbek, olaszok, oroszok és még számos nemzet fiai voltak. Az elhalálozás oka döntő többségüknél tüdővész, tífusz, kolera, agyhártyagyulladás, kevesebb esetben fejlövés, lövési sebesülés. A háború befejezését követően a halottak közül néhányat családjuk exhumáltatott és szülőföldjére elszállíttatott. Tömeges exhumálásra 1934-ben került sor, amikor a magyar–olasz kapcsolatok látványosan fejlődtek, Gömbös Gyula Mussolininél járt, és a két ország egyezményeket kötött. Negyvenhárom olasz katona maradványait exhumálták ekkor, és a nyilvántartásba bejegyezték: „Olaszországba szállítva 1934. VII. 14.” Néhány temetés a két háború között is történt, amelyekről a sírköveken lévő évszámok tanúskodnak. Főleg tiszteket temettek ide saját kérésükre, akiknek soproni kötődésük volt.

1943-ban 300 négyszögöllel bővítették a temetőt és erre hamarosan nagy szükség is lett. A második világháború áldozatai a háború utolsó évében kerültek a hősi temetőbe, amikor a harci cselekmények környékünkön folytak. Abban, hogy az áldozatokat tisztességgel eltemették és pontos nyilvántartás készült róluk, dr. Németh Alajos főtisztelendő hittanárnak elévülhetetlen érdemei vannak. A város területén és környezetében bombázásokban, harcokban elesettek nyilvántartásba vétele, valamint Lakits Frigyes légoltalmi tiszt és segédcsapatának közreműködésével a legveszélyesebb körülmények közt történő eltemetésük – nemcsak a hősi temetőben, hanem a köztemetőkben és a város számos helyén tömegsírokban is – a bátorság, önzetlenség és a helytállás példája.

Napjainkban ezen időszak szinte kizárólagosan hiteles forrása dr. Németh Alajos 1993-ban megjelent könyve, amelyből az alább idézendő adatok is származnak. 1944–45-ben a „Hősök temetője” fogadta be a hadikórházak és szükségkórházak halottait, a légitámadások, bombázások és utcai harcok katonai áldozatait, illetve azokat a civileket, akik menekültként, nem soproni illetőségűként lettek a bombatámadások áldozatai. (A civilek közül néhányat a későbbiekben családjuk exhumáltatott.) A második világháború halottainak a hősi temetőre vonatkozó nyilvántartása szerint összesen 941 halottat temettek ide, köztük magyarokon kívül főleg németeket, de ukrán, kozák, vend, lengyel nemzetiségű is előfordul. A világháborút követően a temetőt katonai temetőként már nem használták, csak a halottak családtagjai közül temettek néhányat az emlékműhöz közeli sírokba, külön engedéllyel és kizárólag urnás temetéssel.

(…)

A terület a ’90-es évek elejéig a temető legelhanyagoltabb része volt; erdős, bozótos, a síremlékek erősen hiányosak, romosak és szétdúltak voltak. (…) A sírkövek a valóságban szétdőlve, földbe süllyedve, darabokra törve voltak. Az egész temetőre is az volt a jellemző, hogy a sírokon is fák és bokrok nőttek.

Örömteli viszont, hogy magánszemélyek – jelesül az itt nyugvó Willerding tábornok dédunokái – az első világháborús emlékművet 2008 szeptemberében megtisztíttatták és megjavíttatták. „HŐSÖK CSONTJAI PORLADNAK ITT A FÖLDANYA MÉLYÉN, TÉRDRE E HANTOK ELŐTT! MONDJON IMÁT AJAKAD!”

Bódi Ottó magánemberként végzett kutatása a Sopronbánfalvi Hősi Temető történelmi értékére és megmentésére kívánja felhívni a figyelmet. A blogbejegyzés végén található képek jól érzékeltetik a hely magával ragadó hangulatát. Érdekesség, hogy a regény egyik (fel nem használt) borítótervén is megjelennek a Sopronbánfalvi Hősi Temetőben lévő sírok (lásd lentebb).

Búcsúzóul álljon itt a temető gyönyörű, kovácsoltvas kapuját díszítő idézet:

Az ismeretlen hadifogoly sírjánál

Ellenség voltál, idegen
Majd rabja a magyarnak
De mi már testvérként őrizzük
Magyar földben, örök álmodat!



































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése